Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

HTF-symposium 2 dec. 2023 | Polarisatie

2 december 2023 @ 10:15 - 15:00

Gratis – €38.50

M.m.v. Denker des Vaderlands Marjan Slob, Floris van de Berg en Menno Hurenkamp.

Kwesties als de stikstofcrisis, de acties van Extiction Rebellion en de woke-discussie drijven ons steeds vaker uit elkaar. Toch kunnen we het ons in deze tijden van crisis niet permitteren om elkaar uit de weg te gaan. In ons symposium op zaterdag 2 december a.s. duiken we met gerenommeerde sprekers in het probleem van de toenemende polarisatie. Denker des Vaderlands Marjan Slob, milieufilosoof Floris van den Berg en hoogleraar Menno Hurenkamp nemen ons mee in verschillende perspectieven op aard en functie van polarisatie, en laten zien hoe de filosofie ons kan helpen deze te overstijgen. 

Prijzen incl. koffie/thee, lunch en borrel na afloop. 

Inloop met koffie/thee vanaf 10.15 uur | Start 11.00 uur | Afsluiting en borrel na afloop 14.30 uur


OVER DE SPREKERS

Inleiding | Marjan Slob
Denker des Vaderlands Marjan Slob werkt al meer dan twintig jaar als zelfstandig filosoof, spreker en essayist. Marjan werkte als docent, en is nog regelmatig gastdocent bij de HTF. Marjan schrijft columns en essays voor de VolkskrantFilosofie Magazine, en tal van andere media. Ze heeft organisaties als de staf Delta­commissaris, de Onderzoeks­raad voor Veilig­heid, het Rathenau Instituut, het Centrum voor Ethiek en Gezondheid, de Raad voor Dieren­aangelegen­heden en het Planbureau voor de Leef­­omgeving geholpen om wetenschappelijke en filosofische inzichten helder te verbinden met de maatschappij.
In 2017 won Hersenbeest de Socrates­beker voor het beste Nederlandstalige publieks­filosofie­boek, en in 2022 kreeg De lege hemel de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor (literair) essay. Marjan schreef vele gewaardeerde publieksboeken zoals Een ander ik: technologisch ingrijpen in de persoonlijkheid, Foute fantasieën: kleine filosofie van de ontvankelijkheid, Mensenrechten in beweging: privacy, klimaatverandering en de internationale rechtsorde (samen met Esmée Schilte), Door de bomen het huis: over houtbouw, Foute fantasieën: kleine filosofie van de ontvankelijkheid en Een ander ik: technologisch ingrijpen in de persoonlijkheid.
Spreker | Floris van den Berg
Floris van den Berg is docent Milieufilosofie aan de Universiteit Utrecht en aan de HTF, waar hij tevens de module Inleiding in de Filosofie verzorgd. Floris promoveerde in 2011 aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden bij Prof. dr. P. B. Cliteur met het proefschrift Harming others: universal subjectivism and the expanding moral circle. Floris van den Berg is een filosoof die streeft naar een betere wereld met minder leed en zoveel mogelijk vrijheid voor ieder individu. Hij is tevens publicist, podcastmaker en auteur van onder andere de trilogie De vrolijke veganist, De vrolijke feminist en De olijke atheïst. In Beter weten. Filosofie van het ecohumanisme en Groen liberalisme zet hij een ecohumanistische levensbeschouwing uiteen. In het lexicon Wokabulary verheldert hij niet alleen de woordenschat van woke, maar bekritiseert deze ook.
In Het spook van woke bekritiseert Floris de toenemende uitwassen van woke. Hij stelt daar humanisme, mensenrechten, liberale democratie en bovenal vrijheid van meningsuiting voor in de plaats. Het spook van woke roept op tot kritisch denken en geeft handvatten hoe je dit in de praktijk kunt doen.
Spreker | Menno Hurenkamp
Menno Hurenkamp is politicoloog. Hij promoveerde op het thema Sociaal burgerschap aan het begin van de 21e eeuw (UVA) en is sinds 2018 aan de Universiteit voor Humanistiek verbonden als hoogleraar Democratie als mensenwerk. Eerder doceerde hij onder meer politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, was hij hoofdredacteur van het maandblad Socialisme en Democratie, interim-directeur van de Wiardi Beckman Stichting (het wetenschappelijk bureau van de PvdA), hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken en columnist in de Groene Amsterdammer. Menno schreef en redigeerde meer dan twintig boeken over maatschappij, democratie en politiek, waaronder De macht der gewoonte, populisme in de polder, Kiezen voor de kudde. Lichte gemeenschappen en de nieuwe meerderheid (met Jan Willem Duyvendak), De kleine pijn van de vooruitgang. Politieke en culturele strijd in het nieuwe Nederland, en (met Monika Sie Dhian Ho) Vooruit. De verzwegen politiek van het dagelijks leven. Recente boeken zijn En nou mag ik even! Burgerschap: wat is het en wat kun je ermee? (met Evelien Tonkens) en Met opgeheven hoofd.
Dagvoorzitter Lianne Tijhaar
Lianne Tijhaar is filosofiedocent aan de Universiteit van Amsterdam & Hogeschool Utrecht, hoofdredacteur van filosofieblog Bij Nader Inzien & (eind)redacteur Geesteswetenschappen voor NEMO Kennislink. Hier presenteerde Lianne haar boek Down to earth. Technologie voor wereldverbeteraars, een onderzoek hoe we met behulp van technologie een nieuwe balans kunnen creëren tussen mensen, andere aardbewoners en toekomstige generaties. Hiervoor werkte ze als redacteur bij Filosofie Magazine, was ze eindredacteur van het tijdschrift Wijsgerig Perspectief, jurylid van de Socratesbeker en landelijk coördinator van de Maand van de Filosofie. Haar studies Filosofie van de Gedragswetenschappen en Forensische Orthopedagogiek rondde ze beide cum laude af. Bij de HTF is Lianne coördinator van de Bachelor Toegepaste Filosofie en docent Toegepaste Ethiek.

Gegevens

Datum:
2 december 2023
Tijd:
10:15 - 15:00
Kosten:
Gratis – €38.50
Evenement Categorie:
Site:
https://www.hogeschoolvoortoegepastefilosofie.nl/symposia

Organisator

HTF Hogeschool voor Toegepaste Filosofie
Telefoon
06 43292792
E-mail
info@hogeschoolvoortoegepastefilosofie.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Australiëlaan 25 Utrecht
Australiëlaan 25
Utrecht, Utrecht 3526 AB
+ Google Maps

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar